Om os

vandmærkeIwaz Langbuelaug

Iwaz Langbuelaug blev stiftet i efteråret 1998 af en kreds af historisk interesserede buemagere og bueskytter. Vi har vores egen hytte med et areal til en skydebane i et fredet, naturskønt område i udkanten af Odense.

Iwaz Langbuelaug har ca. 40 medlemmer, som med rekonstruktion af historiske buer og bueskydning laver historieformidling med buens historie som omdrejningspunkt.

Vores tidsmæssige grundlag for buerne er ret bredt. Vi spænder så vidt som fra tidlig stenalder til omkring midten af forrige århundrede. Eftersom vi tilstræber at vores buer er rekonstruktioner af historiske buer og pile, skal alle materialerne til buer, buestrenge, pileskafter og styrefjer være naturmaterialer. Vi laver også laminerede buer af to slags træ, men det primære er buer af et stykke træ, en såkaldt helvedsbue.

Lauget deltager i mange forskellige historiske markeder, bueskydningsstævner og andre arrangementer rundt om i landet, hvor vi levendegør og formidler forskellige historiske tidsaldre med buens historie som det centrale. I den forbindelse forestår vi skydning med publikum, hvor interesserede kan prøve kræfter med forhistoriens buer og få en snert af historiens vingesus.

Vi samarbejder med forskellige museer og historiske oplevelsescentre, i form af vidensdeling om buens historie og funktion som krigs- og jagtvåben gennem tiderne, og vi udfører eksperimentelle og arkæologiske forsøg. Vi er medarrangør af et årligt buemagertræf for historisk interesserede buemagere fra hele landet.

Lauget har skydetræning en aften hver uge, året rundt. Desuden har vi værkstedsdage, hvor vi sammen laver buer og pile m.m.

Vi lægger stor vægt på det sociale samvær i lauget; bueskydning er en familiesport, så her er plads til alle.

Vores navn, Iwaz, kommer af at runerne i oldtiden havde navne, der typisk angav den lyd som runen betegnede. I den ældre futhark fra jernalderen hed  runen iwaz. Iwaz betyder takstræ og hentyder til, eller ligefrem er kending for bue, taksbue. Taks har traditionelt været en af de foretrukne træsorter til langbuer på grund af træets gode egenskaber.

tegn

 

Undermenu: